HABER7 - SPOR SERVİSİ
İran ve Mısır, Seattle'da oynanacak Dünya Kupası maçları oynanırken, stadyum çevresinde LGBT etkinliklerinin düzenlenmesine, her türlü propagandaya şiddetle karşı çıkıyor.
Seattle, 2026'da düzenlenecek FIFA Dünya Kupası organizasyonunun 16 ev sahibi şehrinden biri.
Kentte yer alan bir LGBT kuruluşu, 26 Haziran'da oynanacak Dünya Kupası maçının "Seattle Onur Haftası"nın başlangıcı olması sebebiyle bu yılın başlarında bir etkinlik planlamıştı.
Kuruluş, etkinlik sırasında "kentin canlılığının, ruhunun ve kapsayıcılığının kutlanacağını" iddia ediyor.
Stadyumlardaki "LGBT" propagandasının kontrolü FIFA'da olduğu için "Lumen Stadı tribünlerinin kutlamalara dahil edilmediğini" belirttiler. Etkinlik, stadyum çevresinde ve şehir genelinde olacak şekilde planlanmıştı.

Geçtiğimiz hafta cuma günü yapılan kura çekimiyle birlikte 26 Haziran tarihli İran - Mısır maçı Seattle'a verilmiş oldu. İki takımın gruptaki diğer rakibi Yeni Zelanda ve Belçika ise aynı gün Vancouver'da karşılaşacak.
LGBT, İran'da yasa dışı kabul ediliyor ve bazı davalarda ölüm cezası çıkabiliyor.
Mısır'da İran'dakine benzer bir yasak söz konusu değilken, LGBT'li kişiler "kamu ahlakını bozma" suçlamasıyla yargılanabiliyor.
Bu sebeple hem İran hem de Mısır, Lumen Stadı çevresinde LGBT propagandasının yapılacak olmasına eleştiride bulunuyor.
Mısır Futbol Federasyonu bu hafta resmi internet sitesinde yayınladığı bir açıklamayla, FIFA'ya şikayet mektubu gönderildiğini duyurdu.
"ARAP VE İSLAM TOPLUMLARINA DOĞRUDAN AYKIRI"
Açıklamada, planlanan kutlamaların “bölgedeki kültürel, dini ve sosyal değerlere, özellikle Arap ve İslam toplumlarına doğrudan aykırı olduğu” ifade edildi.
“FIFA tüm taraftarlar için saygılı ve misafirperver bir ortam sağlamaya kararlı olsa da, birlik ve barış ruhunu korumak için taraftarların kültürel ve dini hassasiyetlerini provoke edebilecek faaliyetlerden kaçınılması gerekmektedir. Bu etkinlikler, Mısır ve İran’ın kültürel ve dini değerleriyle uyumlu değildir.”
"MANASIZ BİR HAREKET"
İran Futbol Federasyonu Başkanı Mehdi Taj ise, LGBT propagandasının yapılacağı bir yerde, Mısır'la karşılaşacak olmalarını eleştirdi.
"Bu, belli bir gruba destek verildiği anlamına gelebilir. Manasız bir hareket. Hem Mısır hem de biz itirazda bulunduk. Bu konu sürekli gündemde kalmalı."

Taj ayrıca önümüzdeki hafta yapılacak FIFA Konseyi toplantısında bu konuyu "gündeme taşıyacaklarını" belirtti.
Gazze'deki soykırım sonrası İsrail'i turnuvalardan men etmeyip Rusya'ya çifte standart uygulayan FIFA, bu kez farklı bir konu başlığı ile yeniden test ediliyor.
Katar'da düzenlenen 2022 Dünya Kupası'nda FIFA, ziyaretçilere "ev sahibi ülkeye saygı göstermeleri çağrısında bulunmuş", stadyum girişlerinde bazı turistlerin LGBT propagandası içeren ürünlerine el koymuştu.

ABD Başkanı Donald Trump ise, geçtiğimiz ay yaptığı bir açıklamada "Seattle'ın elinden Dünya Kupası'nı alabileceğinin" sinyallerini vermişti.
Trump'ın, "Sorun çıkarsa maçları Seattle'dan taşıması için Gianni'den (Infantino - FIFA Başkanı) ricada bulunurum," sözlerine karşılık FIFA Başkanı, şehir değişikliği taahhüdü vermedi. Bunun yerine, "güvenliğin öncelikli bir konu olduğunu" ve "satılan bilet sayısının ABD'ye duyulan güveni gösterdiğini" vurguladı.





Gönder