adscode
adscode

İyi Parti müstakilleşebilir mi

İyi Parti müstakilleşebilir mi

"İyi Partide neler oluyor" sorusunun farklı farklı cevapları veriliyor. Sorunun bize göre cevabı çok daha yalın.

Seçim öncesi, CHPnin yedeğinden çıkmak isteyen İyi Parti atakları gözlemledik. Ve fakat Genel Başkan Akşenerin ifadesiyle Cesaret edilemediği” için akamete uğrayan ataktı bu.

Sonuçta "Masadan kalkma ve masaya dönme" finaliyle, CHPnin yedeğinden kurtulma atağı seçim sonrasına ertelenmiş oldu.

İyi Partinin yüzde 10luk bir halk desteğiyle Parlamentoda yer alması kısmen başarıdır.

Fakat, seçim öncesi en büyük vaadleri olan Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme dönme” hayalinin suya düşmesi… 6lı Masadaki ortaklarıyla birlikte aday gösterdikleri Kemal Kılıçdaroğlunun kaybetmesi…

İyi Partide büyük tartışma başlattı.

Akşener ve yakın kurmaylarının "Seçilemeyecek aday" dedikleri Kılıçdaroğlu'nun seçilememesi aynı ekibi bir yönüyle haklı çıkartınca yeni bir yol arayışı güçlendi.

***

Görebildiğimiz kadarıyla, tartışma, Yerel seçimde ittifak yapalım” ve Hayır ittifak yapmayalım tek başımıza seçime girelim” diyenler arasında değil.

Ya da İyi Parti milliyetçi-demokrat bir parti olsun” diyenlerle, Merkez sağın temsilcisi olsun” diyenler arasında da değil…

ADNAN BEKER İLE NEBİ HATİBOĞLU NEDEN AYRILDI?

Peki İyi Parti içindeki büyük tartışmanın tarafları kimler?

Ankara Milletvekili Adnan Beker ve Eskişehir Milletvekili Nebi Hatiboğlunun İyi Partiden ayrılmadan önce takındıkları tavırı hatırlamakta yarar var.

İki isimle de farklı canlı yayınlarda bir araya geldik.

Nebi Hatiboğlu, “İyi Partinin Eskişehirde CHPye mahkum olmadığını. Şayet ittifak yapılacaksa sağda bir birliktelik olması gerektiğini… AK Parti ve MHP ile seçim işbirliği yapılması gerektiğini” dillendirdi o yayınlarda.

Adnan Bekerse "CHPnin Ankarayı İyi Partiye bırakmasını… Hatta Mansur Yavaş’ın İyi Partinin adayı olarak seçime girmesi gerektiğini" söyledi.

O sözleri söylediği yayında Allah bu milleti korumuş’ diyerek 6lı Masanın seçimi kazanamadığından duyduğu mutluluğu ifade etti.

Bu iki ismin İyi Partiden ayrılma gerekçesi benzer: CHP ve onunla birlikte yol yürüyen blokla ittifak yapmamak… Ak Parti ve MHP ile seçim işbirliği yapmak!

OLMAYAN GÖRÜNTÜYÜ "İZLEDİM. KANIM DONDU" DİYENE POZİTİF AYIMCILIK YAPAN ERDEM

Bahadır Erdem ve Durmuş Yılmaz’ın istifaları ise “İttifakı CHP ile yapmak arzularının” akamete uğramasından.

Bahadır Erdem ismi önemli. Hukuk Profesörü Erdem, olmayan görüntüleri izlediğini söyleyen ve Kanım dondu” diyen Ekrem İmamoğluna Pozitif ayrımcılık yaptığını” söyleyen bir isim. Zaten o açıklamalarından sonra İyi Partiye Genel Başkan. Yardımcısı oldu.

Aynı isim, Sayın Akşenerin 3 Mart 2023te terk ettiği masaya tekrar dönmesi için bastıran en önemli aktör.

O, başından bu yana CHP ile ittifaktan yana. Hatta Ekrem İmamoğlunun İstanbul adayı olması durumunda yekten destek vermekten yana. Yakın gelecekte İmamoğlu'nun yanında görürsek şaşırmayın.

Durmuş Yılmaz da aynı düzlemde görüşleri olan bir siyasi.

Bu iki ismin İyi Partiden ayrılma gerekçesi de “İttifak” arzusu ama Adnan Beker ve Nebi Hatiboğlunun tam tersi sağda iş birliği” değil, CHP ve yedeğindekilerle işbirliği” arzusu.

Arzuları kursaklarında kaldığı için istifa ettiler.

İstifaların devam edeceği söyleniyor. Olabilir.

Ama İyi Parti şayet bir müstakil parti olarak varlığını sürdürecekse kendi “özgün” fikirleri ile kendine bir mefkure oluşturmalı.

Yoksa, toplama kadrolar ilk kurulduğu günden bu yana nasıl sapır sapır dökülüyorsa, dökülmeye devam edecek.

Hatırlayın, Ümit Özdağ da, Yavuz Ağıralioğlu da, Yusuf Halaçoğlu da bu partideydi!

İyi Parti yönetiminin iki ileri bir geri yürüyüşü devam ediyor...

Ama "müstakilleşme" çabası da sürüyor..!

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder