adscode
adscode

Doğal kaynaklarımızı kaybediyoruz

5 Haziran ahlanacak vahlanacak gün değildir

DERELERİN Kardeşliği Platformu (DEKAP) sözcüsü Ömer Şan, 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle yapılan açıklamada “5 Haziran kutlama değil, mücadeleyi örme ve örgütlenme günüdür...On yıllardır doğaya, suya, toprağa, iklime ve doğaya vahşice saldırılmaktan bıkılmadı” dedi.

DEKAP adına sözcü Ömer Şan tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Artık torbalara giren, çeşitli kanun ve bunlara bağlı yasa ve yönetmeliklerde yapılan değişiklikler gibi birçok düzenleme ve Torba Yasalara ilişiklenen maddeler, doğal yaşamın olduğu gibi iklimin ve çevrenin ölüm fermanını hazırlıyor. Yargı süreçleri, hukukun üstünlüğü ve bilimsel çalışmalara karşı sürdürülen bu baskı ve engellemelerle adeta, doğanın, hukukun, bilimin ve hatta demokrasinin katline ferman hazırlanıyor” denildi.

HES’lerle birlikte taşocakları, maden aramaları, deniz dolgusu ve yayla yolları gibi konulara da dikkat çekilen DEKAP açıklamasında şunlar kaydedildi:

- Ülkemizin eşi benzeri olmayan yeşilini, biyolojik zenginliğini, toprak ve su varlıklarını; tarihi, sosyal, kültürel değerlerimizi oluşturduğumuz, üreterek var ettiğimiz, geçmişimizden geleceğe taşımak için emanet aldığımız doğal yaşam alanlarımızı korumaya ve bu uğurdaki mücadeleye destek vermeye çağırıyoruz.

- Bugün en hissedilir şekilde etkilerini yaşadığımız, değişen iklimlerin oluşturduğu seller, fırtınalar, eriyen buz dağları hafife alınıyor! Hava, toprak ve su kirliliği, erozyon, ormansızlaşma, asit yağmurları, radyasyon, radyoaktif kirlilik ve heyelanlar, yaşamı korkulu bir rüyaya dönüştürüyor. Doğal varlıklarımız, geri gelmemek üzere yok ediliyor.

SU TİCARİ MAL DEĞİLDİR

- DEKAP, tüm canlıların yaşam kaynağı olan suyun, salt enerji kaynağı, para kazanma aracı, alınıp satılan bir meta olarak görülmesi ve ticarileştirilmesini reddediyor. Canlı yaşamı var eden suyun beslediği ekosistemleri yok eden HES’ler, yenilenebilir temiz enerji kaynağı olarak görülemez! Yaşamın bitme noktasını ifade eden ‘can suyu’ kavramı kabul edilemez. Bütün dere ve vadiler, doğal yaşam alanları koruma altına alınmalıdır.

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder